Oudere werknemers worden bij steeds meer bedrijven gevraagd een stapje terug te doen op de arbeidsladder. Bij veel bedrijven staat het thema demotie op de agenda, een kwart is er ook actief mee bezig.

Demotie, zoals dit heet, is “gemeengoed” aan het worden in het personeelsbeleid in Nederland, blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van salarisverwerker ADP.

Bij bijna de helft van de werkgevers staat het inmiddels op de agenda. Een kwart van de organisaties vraagt werknemers ook daadwerkelijk een lagere functie te bekleden. Het onderzoek werd gehouden onder ruim achthonderd medewerkers personeelszaken. Ook organisatieadviesbureau Berenschot werkte aan de studie mee.

Langer doorwerken, maar wel stapje terug doen

,,De belangrijkste aanleiding voor demotie is ervoor te zorgen dat medewerkers langer gezond doorwerken”, liet Hans van de Spek van Berenschot weten in een toelichting. ,,Dit zijn tekenen dat de vergrijzing, verhoging van de AOW-leeftijd en flexibilisering van arbeid terug zijn te vinden in beleid. Mensen moeten langer doorwerken en doorwerken binnen de huidige functie is niet altijd een juiste optie.”

Er is ook een flink aantal werkgevers dat probeert te besparen door aan medewerkers te vragen bijvoorbeeld salaris of verlofuren in te leveren. Dit jaar versobert 15 procent van de werkgevers het arbeidsvoorwaardenbeleid, aldus ADP. Dat is iets minder dan vorig jaar. Maar het is wel al het derde jaar op rij dat dit soort ingrepen op de agenda staan, constateert de salarisverwerker. Vooral financiële instellingen vragen hun medewerkers in te leveren, komt naar voren uit het onderzoek.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl